Nasza pasieka
Brak przemysłu i otoczenie ekologicznych gospodarstw to gwarancja jakości i zdrowotności zarówno naszych pszczół
i produktów pszczelich.
Jakie miody u nas znajdziecie?
Nasza pasieka ulokowana jest w Rączynie w województwie podkarpackim, gminie Kańczuga. To naturalny teren u podnóży Pogórza Dynowskiego.
Różnorodność pożytków, tj. plantacje ekologicznych owoców i warzyw, naturalne łąki, nieużytki, lasy oraz rośliny miododajne, które uprawiamy cieszą naszych podopiecznych w ulach oraz nas wielbicieli miodu.
miód rzepakowy
Barwa: jasno żółty do białego
Konsystencja: ulega bardzo szybkiej krystalizacji / nawet w ciągu kilu godzin
Pożytek: kwiaty rzepaku
miód lipowy
Barwa: jasno żółty do kremowego
Konsystencja: krystalizuje w postaci drobnych ziarenek
Pożytek: kwiaty lipy
miód wielokwiatowy
Barwa: od żółtej po ciemno bursztynową
Konsystencja: zależy od składu roślin,
z których pszczoły zebrały nektar i pyłek
Pożytek: zarówno kwiaty roślin uprawianych oraz dziko rosnących
Czym są produkty pszczele? Poznaj je lepiej!
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli powstaje z pyłku kwiatowego przynoszonego do ula. To z pyłku pszczelego pszczoły wytwarzają miód, mleczko pszczele i pierzgę.
Ze względu na swój bogaty skład chemiczny jest uważany za źródło bogactwa składników odżywczych dla organizmu. Najczęściej używany jest jako uzupełnienie dziennych dawek pokarmowych, w celu wzmocnienia odporności w okresie jesienno-zimowym.
Będzie świetna odżywką i pozwoli wyrównać poziom witamin i minerałów.
Używany w stanach zapalenia, antybiotyczne i w kuracjach odtruwających organizm, obniża poziom tłuszczów we krwi. Poprawia kondycję fizyczną i psychiczną, wpływa na wzrost hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Kształt: okrągły, „ kulka”
Barwa: żółta / biała / brązowa - w zależności od czasu zbiorów i rodzaju kwiatów
Pierzga pszczela
Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach.
Stanowi mieszaninę pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły robotnice ze śliną i miodem - w tym procesie powstają grudki pyłkowe. Transportowane przez pszczoły do ula, kolejno pakowane w plastry, gdzie fermentują w obecności bakterii kwasu mlekowego, tworząc pierzgę.
Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne, odtruwające i pozytywnie wpływa na stan skóry.
Kształt: grudki o nieregularnych kształtach
Barwa: wielokolorowe (ciemne)
Propolis
Propolis to produkt wytwarzany przez pszczoły ze składników zbieranych z roślin, działa on antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo.
Propolis służy pszczołom do odkażenia, zaklejania wszystkich niedoskonałości w ulu oraz przytwierdzania ruchomych elementów. Jest to naturalny środek obronny pszczół przed czynnikami chorobotwórczymi.
Propolis może mieć zmienny wygląd i barwę w zależności od gatunków roślin, z jakich został zebrany przez pszczoły, a także w zależności od temperatury, w jakiej pszczelarz zbierał go z ula.
Obecnie propolis ma szerokie zastosowanie farmakologiczne. Decydują o tym jego właściwości znane od starożytności.
Działania: antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpierwotniacze, przeciwutleniające, przeciwzapalne.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli powstaje z pyłku kwiatowego przynoszonego do ula. To z pyłku pszczelego pszczoły wytwarzają miód, mleczko pszczele i pierzgę.
Pierzga pszczela
Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach.
Propolis
Propolis to produkt wytwarzany przez pszczoły ze składników zbieranych z roślin, działa on antybakteryjnie, przeciwwirusowo
i antygrzybiczo.
Masz smaka?
Napisz do nas! Odpowiemy na wszystkie pytania odnośnie naszych pszczelich produktów.
Jeśli posiadasz Kartę Dużej Rodziny, na wszystkie produkty pszczele otrzymasz rabat w wysokości 10%.